Als ondernemer wil je uiteraard rendement uit je bedrijf halen. Toch zijn maar weinig ondernemers die zich bezig houden met het verbeteren van het rendement. Zij zijn voornamelijk bezig met het uitvoerende deel van hun bedrijf, het leveren van producten of diensten. Toch is het heel belangrijk om aandacht te schenken aan de financiële kant van je onderneming.
Bij goed ondernemerschap draait bijna alles rond het zoeken naar verbeteringen binnen producten of diensten. Hieronder staan enkele tips om daarnaast ook het rendement van jouw bedrijf te verbeteren.
1. Kijk kritisch naar jouw business model
De wereld veranderd snel, houd daarom regelmatig jouw business model tegen het licht. Jouw concurrenten zitten niet stil en de vraag van jouw klanten veranderd. Stilstand is achteruitgang. Kijk je jouw business model moet aanpassen om zo de exploitatie naar een hoger winstniveau te kunnen tillen.
2. Zorg voor de juiste structuur en processen
Om het maximale uit jouw organisatie te halen is het belangrijk om te kiezen voor de juiste structuur met goede procesbeschrijvingen. Daarmee creëer je een optimale workflow binnen het bedrijf. Jouw medewerkers weten dan precies wat er van ze verwacht wordt en hoe ze de werkzaamheden moeten uitvoeren. Door het vastleggen van de processen maak je het voor je zelf ook veel inzichtelijker, je weet precies wat er gaande is in jouw organisatie. Op basis van die output kun je makkelijker op processen sturen en het bedrijf verder verbeteren.
3. Wees kritisch op je prijstelling
Korting geven kan het begin van het einde zijn. Weet goed wat je onderscheidend maakt ten opzichte van jouw concurrenten. Het onderscheid is meer dan alleen het product of de dienst die je verkoopt. Door het juiste verhaal te communiceren kun je een betere prijs berekenen. Juiste dat kleine beetje extra kan een groot verschil maken in je rendement.
Zorg ervoor dat je weet hoe jouw kostprijs opgebouwd is. Wat verdien je aan een product of dienst? Door dit helder te maken weet je ook waar je op kunt sturen. Verkoop je voldoende marge-makers om jouw vaste kosten te dekken? Is de opbouw van het assortiment van jouw producten of diensten wel in orde?
4. Maak keuzes
De meeste ondernemers richten zich op het maken van omzet en kijken minder op de invloed daarvan op het rendement. Meer omzet leidt tot meer werk, maar niet automatisch tot meer winst. Natuurlijk kan de omzet je vaste kosten dekken en moet je misschien wel continu groeien om concurrenten voor te blijven. Durf ook duidelijke keuzes te maken welke opdrachten je wel of niet moet aannemen in het kader van jouw rendement.
Hetzelfde geldt voor de klanten die je binnen haalt. Je hebt goede en minder goede klanten. Heb jij in beeld welke klanten meer bijdragen in het rendement van jouw onderneming dan andere? Wellicht kun je hierin optimaliseren door afscheid te nemen van klanten die je eigenlijk teveel tijd kosten ten opzichte van het rendement wat ze opleveren.
5. Zorg voor stuurcijfers
De eerste stap is een goede inrichting van je administraties houdt deze goed bij. Uit de administratie kan je vervolgens ‘slimme’ cijfers halen die je inzicht geven en waarop je kunt gaan sturen. Veel betere cijfers dan de standaard jaarrekening die jouw accountant voor je maakt.
Je moet concrete, actuele cijfers hebben die iets zeggen over het reilen en zeilen van jouw onderneming. Waar wordt geld verdient? Waar lopen we uit de pas? Zo kun je als ondernemer direct ingrijpen en concrete acties ondernemen.
6. Houd overzicht
Maak een gedetailleerd, actueel overzicht van alle inkomsten en uitgaven, achterstanden en schulden van jouw bedrijf. Financiële grip krijg je door: geld te reserveren voor belastingen, administratie up-to-date houden en plannen. Weet wat er (in de nabije) toekomst gaat gebeuren. Zowel aan de omzet als de kostenkant van je onderneming. Welke orderportefeuille heb je nu? Hoeveel leads heb je en wat kun je aan omzet verwachten? Wat is de vaste, terugkerende omzet die als een vast gegeven elke maand genoteerd kan worden?
Zorg voor goede lijsten met daarop jouw leads, potentiële omzetwaarde en scoringskansen. Daaruit kun je een gewogen verkoopwaarde halen om een prognose te maken. In de prognose staat je toekomstige balans, winst- en verliesrekening en het verloop in liquiditeit, zodat je geen verassingen kent.
Maak elk jaar een begroting. Wees hierin zo specifiek mogelijk en zorg voor aansluiting met je administratie. Zo kun je jouw cijfers makkelijk vertalen naar een vergelijking tussen de begroting en behaald resultaat. Hiermee krijg je een zogenaamde rolling forecast waaruit je kunt opmaken waar je staat. Loop je nog op schema? Of moet je sturen aan de omzet- of kostenkant?
7. Onderken problemen
Heb je problemen in jouw bedrijf? Onderken deze vroegtijdig, onderzoek ze en maak ze bespreekbaar binnen jouw bedrijf. Raadpleeg verschillende mensen die een andere invalshoek kunnen leveren. Denk dan niet alleen aan je accountant, maar ook jouw eigen medewerkers kunnen belangrijke input leveren. Zij weten namelijk wat er op de werkvloer gebeurd.
8. Koop slim in
Houd je bruto winstmarge goed in de gaten. Een daling van de bruto winst zijn de eerste signalen van achteruitgang van jouw bedrijf. Ga met leveranciers in gesprek en bespreek mogelijke oplossingen die zij kunnen leveren. Hebben ze een alternatief, voordeliger product? Moet je meer bij ze inkopen voor een hogere korting? Of minder voorraad houden en just-in-time laten leveren? Overweeg zelfs om je magazijn af te stoten. Vraag na wat de maximale betalingstermijn is en misschien is leverancierskrediet wel mogelijk.
Het is belangrijk om de bruto winstmarge van jouw omzet te verhogen. Hiermee kun je een groter deel van je vaste kosten dekken.
9. Huisvesting en bedrijfsmiddelen
Heb je alle ruimtes in jouw bedrijfspand wel nodig? Overweeg om te verhuizen naar een kleinere ruimte of ga onderverhuren om de kosten te delen.
Dit geldt ook voor bedrijfsmiddelen. Heb je ze allemaal wel nodig en gebruik je ze voldoende? Overweeg de mogelijkheid om bedrijfsmiddelen te huren in plaats van ze te bezitten.
10. Financiering
Hoe is de financiering van jouw bedrijf geregeld? Misschien is het mogelijk om dure leningen goedkoper te herfinancieren. Blijf altijd in gesprek met je bank en kijk naar nieuwe, voordeligere mogelijkheden om over voldoende kapitaal te beschikken.
Hulp nodig?
JP Barneveld is de sparringpartner die als interim manager naast jou als ondernemer komt te staan. JP Barneveld geeft inzicht in de huidige situatie, biedt perspectieven en zet daadwerkelijke verandering in gang. Een people manager met oog voor de mensen die bij je werken. Kortom JP Barneveld neemt jouw probleem uit handen, voert regie en zorgt dat het probleem wordt opgelost. Neem contact op!